Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Nagyrada szellemi értékei


Első írásos említése: 1256-ban: Rada. Nagyrada azok közé a települések közé tartozik, melyről középkori adatokat közöl Holub József Zala megye története a középkorban című munkájában. Ebből tudjuk, hogy egyháza régi lehetett, mert már 1360-ban olvasunk radai papról.
A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit felgyűjtötték. Megtudjuk például, hogy "Huzd-gödör Vízmosás" helyen gyilkoltak meg egy Huszt nevű embert.
Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1910-ben 998, 1920-ban 903 magyar lakosa volt Nagyradának.
Zala megye kézikönyvéből tudjuk, hogy 1770-ben 218 lelket említettek.
1771-ben a településnek 5 tanulója van, akiket Kelemen József tanított. Ő volt egyben a hegyközségi jegyző is, amiért külön fizetést kapott. Nem volt külön iskolaépület, a tanító a szobájában oktatott. A településnek ekkor 328 lakója volt.
Az Új magyar lexikonból kiderül, hogy 1960-ban 890, míg 1980-ban már csak 756 lélek lakta a falut.
A Magyar nagylexikon szerint 1910-ben 998 fő volt a falu lakossága, 1990-re már csak 611 lakosa maradt a településnek.
1996 októberében zárult annak a falutörténetnek az adatgyűjtése, mely a Ki kicsoda Zala megyében? címet viseli. Ez az összefoglaló jól összegzi az addig megjelent ismereteket Nagyradáról.
1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.
Számos érdekes információ tudható meg a következő link alatt, melyeket a Deák Ferenc Megyei Könyvtár digitalizált és tette elérhetővé mindenki számára.
Ezen oldalon a Zalai Közlönyben található Nagyradáról szóló cikkeket gyűjtöttük össze.


Nagyrada első falunapja

Nagyrada első falunapjáról a következő link alatt találunk egy rövid kis írást a Zalai Napló 2003. augusztus 13-án megjelent számában.

Honlapunkon csak a legfontosabb, több forrásban is azonosan közölt adatokat említjük. Tematikus linktárunkban további információkat, leírásokat találhatnak.